SERVICII MEDICALE IRM/RMN

Personal specializat

Medici specialiști în radio-imagistică medicală și asistenți de radiologie cu competențe în RMN și CT.

IRM - IMAGISTICĂ PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ

IRM - Imagistica prin Rezonanță Magnetică este o procedură precisă, care poate detecta procesele patologice ale pacientului, prin crearea unor imagini complexe și detaliate ale unor segmente din corpul uman. Uneori, în cazul anumitor tipuri de investigații, este utilizată substanță de contrast pe bază de gadoliu pentru a obține un rezultat sigur. Imagistica prin Rezonanță Magnetică nu este dureroasă, nu produce efecte secundare și nu utilizează raze X.

Imagistica prin rezonanța magnetică este utilizată:

• În cazul afecțiunilor oncologice;

• Pentru scanarea la nivel cerebral, a articulațiilor, a țesutului mamar, a coloanei vertebrale, a abdomenului și a pelvisului;

• Pentru vizualizarea gradului de afectare al inimii, al vaselor de sânge, al ficatului ori al prostatei.

Pregătiri înainte de examinare

• Înainte de examinare este recomandată pauza alimentară cu 2 (două) ore înainte de investigație în cazul efectuării unui RMN de abdomen si pelvis.

• La RMN-ul de pelvis este recomadat consumul de lichide.

• Este necesară enunțarea la bijuterii sau orice alte accesorii metalice, precum și demachierea pacientelor care efectuează RMN cerebral.

Documente necesare pentru examinare

• Pentru persoanele care se programează prin Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman (CAS TR) este necesar biletul de trimitere prin CAS eliberat de medicul specialist.

• Pacienții trebuie să se prezinte cu analizele de uree și creatinina (nu mai vechi de o lună), în cazul investigațiilor efectuate cu substanță de contrast, dar și cu istoricul medical.

Contraindicații examinare RMN - cine, și de ce nu poate face un RMN?

Nu pot efectua IRM:

• Persoanele care au alergie la gadoliu (în cazul în care procedura se efectuează cu substanță de contrast);

• Femeile aflate în primul trimestru de sarcină;

• Pacienții cu stimulator cardiac, cei cu neurostimulatoare, implanturi cohleare, metalice sau protetice.

IRM/RMN - LISTĂ DE PREȚURI

Cum se desfășoară examinarea

Personalul specializat este alături de examinat pe toată perioada investigației. Pacientul este îndrumat în sala de examinare unde trebuie să stea în poziție orizontală pe masa echipamentului medical conceput sub forma unui tunel deschis la capete. Astfel, pot fi evitate atacurle de panică în cazul pacienților claustrofobi care se confrunta deseori cu problema spațiilor inchise. În timpul examinării se poate solicita intervenția cadrelor medicale prin apăsarea unei pompițe pe care pacientul o primește în momentul intrării în camera de examinare. Tot pentru evitarea atacurilor de panică, pe toată durata procedurii, deasupra ochilor, pacientul are o oglindă care reflectă personalul medical ce efectuează investigația. Între examinat și doctor nu există perete ci un geam prin care se păstrează contactul vizual cu pacientul.

Cum intru în posesia rezultatelor și cine/cum/când mi le poate interpreta?

Rezultatele sunt trimise pe e-mail-urile pacienților sau pot fi luate din recepțiile clinicilor EXMED. Acestea sunt interpretate în 48 de ore.

Siemens Magnetom Essenza cu TIM (Total Image Matrix) si DOT (Day Optimizing Throughput)

Echipamente utilizate

Exmed a optat pentru un RMN performant, Siemens Magnetom Essenza cu TIM (Total Image Matrix) si DOT (Day Optimizing Throughput), ținând cont de:

- Calitatea superioară a imaginilor, claritate şi precizie cu ajutorul celor 16 canale independente RF dar şi prin numărul mare de elemente rezultate prin combinarea tehnologiei integrate a bobinei aparatului ;

- Dimensiuni reduse. Siemens MAGNETOM ESSENZA 1.5 T are doar 131 cm. A fost achiziționat un echipament care să nu inducă pacientului o stare de nelinişte prin introducerea corpului în totalitate în interiorul tubului, în timpul examinării;

- Tehnologia inovativă a aparatului Siemens MAGNETOM ESSENZA 1.5 T care oferă imagini de calitate superioară.

Echipamentul utilizat are capacitate de scanare de până la 60 de cazuri pe zi, fără a fi necesară repoziționarea pacientului.

RMN cerebral – este utilizat pentru identificarea efectelor anevrisme cerebrale, accidentelor vascular cerebrale (AVC), tumorilor cerebrale ori a unor afecțiuni existente la nivelul creierului.

RMN hipofizar – este utilizat pentru investigarea glandei pituitare

RMN coloană vertebrală (spinal) – este utilizat pentru evaluarea anatomiei vertebrelor pentru și pentru detectarea unor anomalii vertebrale ori medulare. Prin această investigație pot fi identificate cauzele durerilor de spate, anumite tipuri de tumori sau herniile de disc.

RMN abdomen superior – este utilizat pentru analizarea organelor abdominale, dar și pentru identificarea posibilelor hemoragii ori afecțiuni pancreatice, hepatice sau la nivelul rinichilor.

RMN abdomen inferior – este utilizat pentru identificarea afecțiunilor ginecologice, testiculare sau rectale.

RMN cardiac sau vascular – evaluază în detaliu starea în care se afla inima, punand accent pe valve, detalii anatomice, flux sangvin.

RMN musculo-scheletal - identifica traumatismele și problemele articulare

RMN ginecologic – procedura se poate efectua în timpul sarcinii și poate contribui la evoluția sarcinii. Este uilizat și pentru analizarea în detaliu a aparatului reproducător.

RMN mamar – procedură prin care, alături de ecografie și mamografie, pot fi descoperite afecțiuni precum cancerul mamar, rupturile unui implant mamar, pot fi evaluate dimensiunile unor tumori ori pot fi urmărite și evaluate leziunile mamare.

RMN oncologic – detectează tumorile existente la nivelul organismului

FORMULAR DE PROGRAMARE

sau

Clinica Exmed
Spitalul Județean de Urgență Alexandria

Adresa

Alexandria
Str. Libertății, nr. 1

Program

Luni-Vineri: 08.00 - 20.00
Sâmbăta: 08.00-14.00

Informații și programări

Tel: 034 7911
0770 166 895

TOP
Call Now Button